Espresso Doppio to podwójna dawka, która jest ekstrahowana przy użyciu podwójnej ilości mielonej kawy w większym koszu z portafiltrem. Daje to 60 ml napoju, czyli podwójną ilość pojedynczego espresso.
Doppio to włoski mnożnik, oznaczający „podwójny”. Jest powszechnie nazywany standardowym podwójnym, ze względu na jego standard w ocenie jakości espresso w konkursach baristów, w których cztery pojedyncze espresso są przyrządzane przy użyciu dwóch podwójnych portafiltrów.
Z kolei pojedyncza dawka espresso nazywana jest solo („single”), była to maksymalna ilość mielonej kawy, którą można było praktycznie wydobyć z dźwigniowych ekspresów do kawy. W większości kawiarni poza Włochami standardowym shotem jest doppio. Ponieważ solówki wymagają mniejszego kosza z portafiltrem, ujęcia solo są często wytwarzane poprzez wykonanie („ciągnięcie”) doppio w kolbie z dwiema wylewkami i serwowanie tylko jednego ze strumieni; drugi strumień można wyrzucić lub użyć w innym napoju.
Co to znaczy Doppio?
Dowiedz się co oznacza „Doppio” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Doppio przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.