Polirycynooleinian poliglicerolu (PGPR), E476, to emulgator na bazie glicerolu i kwasów tłuszczowych (zwykle z rącznika pospolitego, ale także z oleju sojowego). Stosowany w produkcji czekolady, PGPR jest używany głównie z inną substancją, taką jak lecytyna, w celu zmniejszenia lepkości.
Stosowany na niskich poziomach (poniżej 0,5%), działa poprzez zmniejszenie tarcia między cząstkami stałymi (np. kakao, cukier, mleko) w roztopionej czekoladzie, zmniejszając granicę plastyczności w taki sposób, że ta ostatnia płynie łatwiej, zbliżając się do zachowania płynu newtonowskiego. Może być również stosowany jako emulgator w pastach i dressingach do sałatek lub do poprawy tekstury wypieków.
Składa się z krótkiego łańcucha cząsteczek glicerolu połączonych wiązaniami eterowymi, z bocznymi łańcuchami kwasu rycynolowego połączonymi wiązaniami estrowymi.
PGPR jest żółtawą, lepką, wysoce lipofilową cieczą: jest rozpuszczalna w tłuszczach i olejach oraz nierozpuszczalna w wodzie i etanolu.
Co to znaczy E476?
Dowiedz się co oznacza „E476” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest E476 przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.