Efekt Mpemby

Efekt Mpemby to zjawisko polegające na tym, że lód przygotowany z cieplejszej wody zamarza szybciej niż lód z zimniejszej wody.

Nazwa efektu pochodzi od nazwiska Tanzijczyka, Erasto Bartholomeo Mpemby, który jako jeden z pierwszych opisał to zjawisko w latach 60. XX wieku.

Mechanizm powstawania efektu Mpemby nie jest do końca zrozumiały, ale wydaje się, że związany jest z różnicami w zawartości soli mineralnych i gazów rozpuszczonych w wodzie o różnych temperaturach.

Efekt Mpemby ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, w produkcji lodów i sorbetów, gdzie kontrola temperatury jest kluczowa dla uzyskania optymalnej jakości produktu. W domowych warunkach, efekt Mpemby może być użyteczny, aby oszczędzić czas i energię potrzebną do zamrażania wody.


Co to znaczy Efekt Mpemby?

Dowiedz się co oznacza „Efekt Mpemby” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Efekt Mpemby przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.