Efekt Mpemby to zjawisko polegające na tym, że lód przygotowany z cieplejszej wody zamarza szybciej niż lód z zimniejszej wody.
Nazwa efektu pochodzi od nazwiska Tanzijczyka, Erasto Bartholomeo Mpemby, który jako jeden z pierwszych opisał to zjawisko w latach 60. XX wieku.
Mechanizm powstawania efektu Mpemby nie jest do końca zrozumiały, ale wydaje się, że związany jest z różnicami w zawartości soli mineralnych i gazów rozpuszczonych w wodzie o różnych temperaturach.
Efekt Mpemby ma zastosowanie w przemyśle spożywczym, w produkcji lodów i sorbetów, gdzie kontrola temperatury jest kluczowa dla uzyskania optymalnej jakości produktu. W domowych warunkach, efekt Mpemby może być użyteczny, aby oszczędzić czas i energię potrzebną do zamrażania wody.
Co to znaczy Efekt Mpemby?
Dowiedz się co oznacza „Efekt Mpemby” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Efekt Mpemby przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.