Serwolatka

Serwatka (czasem potocznie nazywana też „serwolatką”) to płynny produkt uboczny powstający podczas produkcji sera lub twarogu.

Charakterystyka

  • Jest to przezroczysty lub lekko mętny płyn o jasnożółtej barwie.

  • Zawiera białka serwatkowe, witaminy (głównie B), minerałylaktozę.

  • Ma lekko kwaśny smak, charakterystyczny dla produktów mlecznych poddanych fermentacji.

Zastosowanie

  1. Spożywcze – do picia, w koktajlach, jogurtach, ciastach, chlebie, naleśnikach.

  2. Rolnicze – jako dodatek do pasz dla zwierząt, ponieważ jest wartościowym źródłem białka i minerałów.

  3. Przemysłowe – do produkcji koncentratów białkowych, suplementów diety, kosmetyków i fermentacji przemysłowej.

👉 W skrócie: serwatka to zdrowy, mleczny płyn powstający przy robieniu sera, bogaty w białko i składniki odżywcze.


Co to znaczy Serwolatka?

Dowiedz się co oznacza „Serwolatka” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Serwolatka przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.