Smak umami

Umami jest używane w fizjologii do opisania właściwości zmysłu smaku, dodatek do słodyczy, kwaśnych, słonych i gorzkich to jedna z podstawowych cech sensorycznych percepcji smakowej u człowieka. Zwykle określany jako obfity, pikantny, a także mięsisty lub pikantny i jest opisywany jako stosunkowo trwały.

Percepcję smaku umami mogą wywołać jony aminokwasów glutaminian i asparaginian oraz jony kwasu nukleinowego inozynian i guanozynian.

Nie obejmuje to oddzielnego wykrywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tłuszczów. Jakość smaku umami odpowiada pewnym chemoreceptywnym komórkom czuciowym w kubkach smakowych języka ze specyficznym receptorem smaku składającym się z dwóch białek T1R1 i T1R3 w błonie komórkowej komórek smakowych. Umami o jakości sensorycznej pomaga w poszukiwaniu pokarmu bogatego w białko.


Co to znaczy Smak umami?

Dowiedz się co oznacza „Smak umami” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Smak umami przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.