Umami jest używane w fizjologii do opisania właściwości zmysłu smaku, dodatek do słodyczy, kwaśnych, słonych i gorzkich to jedna z podstawowych cech sensorycznych percepcji smakowej u człowieka. Zwykle określany jako obfity, pikantny, a także mięsisty lub pikantny i jest opisywany jako stosunkowo trwały.
Percepcję smaku umami mogą wywołać jony aminokwasów glutaminian i asparaginian oraz jony kwasu nukleinowego inozynian i guanozynian.
Nie obejmuje to oddzielnego wykrywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tłuszczów. Jakość smaku umami odpowiada pewnym chemoreceptywnym komórkom czuciowym w kubkach smakowych języka ze specyficznym receptorem smaku składającym się z dwóch białek T1R1 i T1R3 w błonie komórkowej komórek smakowych. Umami o jakości sensorycznej pomaga w poszukiwaniu pokarmu bogatego w białko.
Co to znaczy Smak umami?
Dowiedz się co oznacza „Smak umami” razem z opisem definicji tego wyrażenia. Jak stosować ten zwrot, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest Smak umami przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.