Socca

Socca to rodzaj placka przygotowywanego głównie z mąki z ciecierzycy, wody, oliwy z oliwek i przypraw. Jest to tradycyjna potrawa pochodząca z Południowej Francji (zwłaszcza z Nicei) oraz Włoch (gdzie znana jest pod nazwą „farinata”).

🍽️ Charakterystyka socca:

  • Składniki: podstawowe składniki to mąka z ciecierzycy, woda, oliwa z oliwek, sól oraz przyprawy (np. rozmaryn, czosnek, pieprz).

  • Smażenie: Ciasto wylewa się na rozgrzaną patelnię i smaży aż do uzyskania chrupiącej skórki, podczas gdy wnętrze pozostaje miękkie.

  • Smak: Ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak ciecierzycy i może być przyprawiane w zależności od gustu – np. czosnkiem, pieprzem czy ziołami.

🍴 Gdzie się ją jada?

  • Francja: W Nicei jest to popularna przekąska serwowana w lokalnych restauracjach i na ulicznych straganach.

  • Włochy: W regionie Ligurii (zwłaszcza w Genui) jest znana jako farinata.

🥗 Jak podawać?

Socca najczęściej podawana jest w formie placków, które można pokroić na kawałki i podać jako przekąskę lub danie główne. W niektórych wersjach może być posypana świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub rozmarynem.

💡 Alternatywne użycie:

Socca jest popularna w diecie wegańskiejbezglutenowej, ponieważ mąka z ciecierzycy jest naturalnie wolna od glutenu i białka zwierzęcego.


Co to znaczy Socca?

Dowiedz się co oznacza „Socca” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Socca przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.