Tahini

Tahini to pasta sezamowa, powstająca z prażonych i zmielonych nasion sezamu. Jest gładka, kremowa i ma lekko orzechowy, intensywny smak.

🥄 Zastosowanie:

Tahini jest popularne w kuchniach:

  • Bliskiego Wschodu – np. składnik hummusubaba ghanoush,

  • wegańskiej i wegetariańskiej – jako baza sosów i dressingów,

  • greckiej i tureckiej – dodawana do słodyczy i wypieków.

🧂 Jak smakuje?

  • Lekko gorzkie, orzechowe, intensywne.

  • Gęsta konsystencja, podobna do masła orzechowego.

🏠 Czy można zrobić tahini samemu?

Tak! Wystarczy:

  1. Uprażyć sezam na suchej patelni,

  2. Zmielić go w blenderze (czasem z dodatkiem oleju, np. sezamowego lub neutralnego).


Co to znaczy Tahini?

Dowiedz się co oznacza „Tahini” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest Tahini przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.