Ultrapasteryzacja lub uperyzacja to proces termiczny stosowany w celu znacznego zmniejszenia liczby mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych, takich jak mleko czy soki, zmieniający w większym lub mniejszym stopniu ich smak i właściwości odżywcze, w zależności od produktu spożywczego.
W przeciwieństwie do tradycyjnej pasteryzacji, w ultrapasteryzacji żywność jest poddawana większej ilości ciepła, chociaż w krótszym czasie.
Metodą UHT (z ang. Ultra-High Temperature) nie uzyskuje się pełnej sterylizacji (czyli całkowitego braku mikroorganizmów i ich form odporności), osiąga się tzw. sterylizację komercyjną, w której do żywności w temperaturze wystarczającej do zniszczenia opornych form Clostridium botulinum, ale niektóre mikroorganizmy, takie jak psychrofile, nie rosną w temperaturze pokojowej. Komercyjna sterylność jest stosowana do żywności, ponieważ absolutna sterylność może niepotrzebnie obniżyć jakość żywności.
Co to znaczy UHT?
Dowiedz się co oznacza „UHT” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.
O tym, co to jest UHT przeczytasz w tym materiale.
tagi:
- co to znaczy
- co jest znaczy
- co oznacza
Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.