UHT

Ultrapasteryzacja lub uperyzacja to proces termiczny stosowany w celu znacznego zmniejszenia liczby mikroorganizmów obecnych w produktach spożywczych, takich jak mleko czy soki, zmieniający w większym lub mniejszym stopniu ich smak i właściwości odżywcze, w zależności od produktu spożywczego.

W przeciwieństwie do tradycyjnej pasteryzacji, w ultrapasteryzacji żywność jest poddawana większej ilości ciepła, chociaż w krótszym czasie.

Metodą UHT (z ang. Ultra-High Temperature) nie uzyskuje się pełnej sterylizacji (czyli całkowitego braku mikroorganizmów i ich form odporności), osiąga się tzw. sterylizację komercyjną, w której do żywności w temperaturze wystarczającej do zniszczenia opornych form Clostridium botulinum, ale niektóre mikroorganizmy, takie jak psychrofile, nie rosną w temperaturze pokojowej. Komercyjna sterylność jest stosowana do żywności, ponieważ absolutna sterylność może niepotrzebnie obniżyć jakość żywności.


Co to znaczy UHT?

Dowiedz się co oznacza „UHT” razem z opisem definicji tego słowa. Jak je stosować, oraz jak się nim poprawnie posługiwać.

O tym, co to jest UHT przeczytasz w tym materiale.

tagi:

  • co to znaczy
  • co jest znaczy
  • co oznacza

Wszystkie publikowane materiały są weryfikowane przez naszą redakcję.

Sprawdzanie pisowni i pomoc w ortografii

Wątpliwości językowe i wyjaśnianie pisowni trudnych wyrazów. Nie wiesz jak się pisze dane słowo? Znajdziesz tutaj informacje o zasadach pisowni, ortografii i regułach obowiązujących przy danym wyrazie lub wyrażeniu.

Widzisz błąd? Napisz nam o tym — naprawimy go!

W każdej chwili możesz do nas napisać. E-mail i wszystkie inne niezbędne informacje znajdziesz tutaj.